Mi az a meal prep?
A meal prep (meal preparation) nem más, mint az étkezések előre tervezése és elkészítése. Ez jelenthet egész heti főzést egy vasárnap délután, vagy csak néhány alapanyag előkészítését a következő napokra.
A lényeg, hogy időt spórolunk vele a hétköznapokban.
Miért lehet nagy segítség a meal prep gluténérzékenyként?
A gluténmentes életmód egyik legnagyobb kihívása a spontán étkezések kezelése. Míg mások bekaphatnak bármilyen szendvicset, péksütit, snacket bárhol, nekünk alaposan meg kell terveznünk minden falatot.
Az előre készítés segít, hogy:
Alapvető meal prep technikák gluténérzékenyeknek
A sikeres meal prep alapja a gondos tervezés. Mielőtt nekiállnál a főzésnek, szánj időt az inspirálódásra és a menü összeállítására. Ne csak random recepteket keress, hanem tudatosan válogass olyan ételek közül, amelyek több napig is megőrzik minőségüket és gluténmentesen is könnyen elkészíthetők.
A jó meal prep menü egyik legfontosabb jellemzője, hogy az ételek 3-4 napig is megőrzik minőségüket a hűtőben. Érdemes olyan "alakítható" alapokban gondolkodni, mint például a különböző fűszerezésű sült csirkemellek, amiket később többféle körettel vagy salátával is párosíthatsz. Így elkerülheted, hogy napokig ugyanazt kelljen enned.
Mindig gondolj arra is, hogy lesz-e lehetőséged melegíteni az ételt – ha nem, válassz olyan fogásokat, amik hidegen is finomak.
A bevásárlás kulcsfontosságú része a meal prepnek, különösen, ha gluténérzékeny vagy. Egy jól átgondolt bevásárlólista nemcsak időt spórol, de segít, hogy minden szükséges alapanyag meglegyen egy körben.
A főzést érdemes egy nyugodt napra időzíteni, amikor semmi más nem vonja el a figyelmedet. A legtöbben a hétvégét, különösen a vasárnap délutánt választják erre.
Számolj azzal, hogy az első alkalmakkor több időt vesz majd igénybe a folyamat, de gyakorlással egyre gördülékenyebb lesz.
A megfelelő tárolás ugyanolyan fontos, mint maga az elkészítés. Mindig használj tiszta, jól zárható üvegedényeket vagy BPA-mentes műanyag dobozokat. Az ételeket csak akkor dobozold, ha már teljesen kihűltek, különben a keletkező pára ronthat a minőségen.
A legtöbb előre elkészített étel 3-4 napig áll el a hűtőben, de ez nagyban függ az összetevőktől. A nyers zöldségeket és salátákat érdemes külön tárolni a dresszingektől és szószoktól.
Ha nagyobb adagot készítettél, a felesleget nyugodtan lefagyaszthatod – a legtöbb egytálétel, leves és ragu kiválóan bírja a fagyasztást.
Hasznos tipp, hogy minden dobozt címkézz fel a készítés dátumával, így könnyebb követni, mit meddig lehet elfogyasztani.
A meal prep igazi művészete abban rejlik, hogy megtaláld az egyensúlyt a praktikusság és a változatosság között. Ne félj kísérletezni és jegyzetelni a tapasztalataidat – idővel kialakul majd a saját, jól működő rendszered.
Meal prep ötletek egy hétre
Reggeli:
Ebéd/Vacsora:
Snackek:
Kezdő tippek
Ha most kezded a meal prepet:
Összegzés
A gluténmentes meal prep kulcsa a jó szervezés és a megfelelő tárolás. Ne félj kísérletezni és kialakítani a saját rendszeredet. A befektetett idő többszörösen megtérül a nyugodt, stresszmentes hétköznapokban.