Medhusa

Gluténmentes sütőtökös finomságok - 5 őszi desszert

Az ősz beköszöntével előkerülnek a finomabbnál finomabb sütőtökös receptek. Most mi is összegyűjtöttünk 5 izgalmas, gluténmentes változatot, amelyek tökéletesen illenek a hűvösebb napokhoz. Ezekben a receptekben a hagyományos liszt helyett gluténmentes zabpehelylisztet használunk, amely nem csak egészségesebb, de különleges ízt is ad az édességeknek.
  1. Sütőtökös-fahéjas zabkeksz

Ez a ropogós-omlós keksz tökéletes kísérője lehet egy forró teának. A zabpehelyliszt és a sütőtök kombinációja nem csak egészséges, de rendkívül finom is.

Hozzávalók:

 

A sütőtökpürét így készítheted el:

  1. A tököt félbevágod, magokat kikanalazod
  2. 180 fokos sütőben 45-60 percig sütöd héjában, amíg villával könnyen átszúrható lesz
  3. Miután kihűlt, a húsát kikaparod
  4. Botmixerrel vagy turmixgéppel pürésíted
  5. Ha túl nedves, szűrőbe téve 15-20 percig csepegtesd

Extra tippek:

  • A sütés előtt nem kell olajozni vagy fűszerezni a tököt, mivel csak alapanyagként használjuk.
  • 1 közepes sütőtökből kb. 500-600g püré lesz.

 

 

Zabkeksz készítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztából kis golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

  1. Sütőtökös zabpuding

Melegen tálalva ez a krémes zabpuding igazi comfort food, amely tele van értékes tápanyagokkal.

Hozzávalók:

  • 100g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 300ml növényi tej
  • 200g sütőtökpüré
  • 30g juharszirup
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/2 tk fahéj
  • pirított tökmag a díszítéshez

 

A zabpehelylisztet a növényi tejjel és a sütőtökpürével összekeverjük, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A végén hozzáadjuk az ízesítőket.

 

  1. Sütőtökös-almás crumble

Ez a klasszikus angol desszert gluténmentes változatban is ugyanolyan ínycsiklandó.

Hozzávalók:

  • 400g 2-3 cm-es darabokra vágott sütőtökkocka
  • 2db alma
  • 150g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 80g hideg vaj
  • 50g barna cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1/2 tk gyömbérpor

A gyümölcsöket és a sütőtököt egy tűzálló tálba rétegezzük, majd rámorzsoljuk a zabpehelylisztből, vajból és fűszerekből készült morzsás keveréket. 180 fokon 30-35 perc alatt ropogósra sütjük.

 

  1. Sütőtökös-csokis brownie

Ki gondolta volna, hogy a sütőtök és a csokoládé ilyen remekül kiegészíti egymást? Ez a különleges brownie mindenki kedvenc őszi nasija lesz!

Hozzávalók:

  • 200g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 250g sütőtökpüré
  • 150g étcsokoládé
  • 100g vaj
  • 2 tojás
  • 120g kókuszcukor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

A csokoládét és vajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és 170 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

  1. Sütőtökös-diós tekercs

Ez a puha tekercs tökéletes uzsonnára vagy reggelire.

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 180g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 200g sütőtökpüré
  • 3 tojás
  • 60g méz
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 150g mascarpone
  • 50g darált dió
  • 30g méz
  • 1/2 tk fahéj

 

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a mézzel és a sütőtökpürével kikeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. Végül óvatosan beleforgatjuk a habot. Sütőpapírra terítjük és 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. Még melegen feltekerjük, majd miután kihűlt, megtöltjük a mascarponés krémmel.

 

Tippek a tökéletes végeredményért:

  1. A zabpehelylisztet érdemes finom szeműre őrölni a jobb állag érdekében.
  2. A sütőtökpürét mindig szűrd le, hogy ne legyen túl vizes a tészta.
  3. Ne süsd túl a süteményeket, mert a zabpehelyliszt hajlamos a kiszáradásra.

 

Ezek a gluténmentes édességek nem csak finomak, de egészségesebbek is a hagyományos változatoknál. A zabpehelyliszt rostban gazdag, a sütőtök pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Bátran kísérletezz az ízekkel és a fűszerekkel, hogy megtaláld a számodra legfinomabb változatot!

Együttműködő partnerek
100 Éves PatikaEmusCeralbin