A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek a klasszikus bejgli nélkül, de mi a helyzet azokkal, akik gluténérzékenyek?
Szerencsére ma már léteznek olyan receptek és praktikák, amelyekkel elkészíthető egy finom és omlós gluténmentes bejgli. Ebben a cikkben minden szükséges információt megosztunk, hogy neked is sikerüljön.
Gluténmentes lisztek: Az alapok
A gluténmentes bejgli kulcsa a megfelelő liszt kiválasztása. A hagyományos búzaliszt helyett olyan alternatívákat érdemes használni, mint a zabliszt, rizsliszt, mandulaliszt, vagy hajdinaliszt. A legjobb állag és íz elérése érdekében érdemes ötvözni őket.
A mi javaslatunk a következő lisztkeverék:
- 50% zabpehelyliszt (megadja a tészta alapvető szerkezetét, biztosítja a rostokat)
- 30% rizsliszt (jó kötőképesség, segít a tésztа rugalmasságában)
- 15% mandulaliszt (lágyabbá teszi a tésztát, extra fehérjetartalom)
- 5% kukoricakeményítő (javítja a textúrát, segít a nedvesség megtartásában)
Szükséges alapanyagok:
- Gluténmentes lisztkeverék
- Kukoricakeményítő
- Édesítőszer vagy porcukor
- Friss élesztő
- Langyos tej
- Vaj
- Tojás
- Só
- Töltelethez: darált dió, mák, cukor, méz
Extra tippek:
- Mindig adj hozzá 1-2 tk xantán gumit
A glutén hiánya miatt a tészta nem lesz olyan rugalmas, mint a hagyományos bejglié. Azonban a xantángumi vagy psyllium rost hozzáadásával javíthatsz az állagán.
- Használj friss élesztőt
- A tésztát hosszabban kell pihentetni (gyúrás után kb. 30-40 percig, hűtőben, letakarva)
Töltelék
A mákos és diós bejgli klasszikus kedvenc, és szerencsére ezek a töltelékek már alapból gluténmentesek.
Ha valami mást is kipróbálnál, a gesztenyés vagy gyümölcsös töltelék remek alternatíva lehet. A töltelék elkészítésénél arra ügyelj, hogy ne legyen túl folyós, mivel ez a tészta állagát befolyásolhatja.
Különleges töltelék ötletek:
- Aszalt szilvás-diós: Darált diót keverj össze apróra vágott aszalt szilvával és egy kevés narancshéjjal. Ízlés szerint adj hozzá mézet vagy barnacukrot a tökéletes ízharmóniáért.
- Mandulás-marcipános: Finomra darált mandulát keverj össze marcipánnal és egy kis rumaromával. Ez a töltelék krémes és gazdag ízvilágot kölcsönöz a bejglinek.
- Pisztáciás-citromos: Aprított pisztáciát keverj össze egy kevés citromhéjjal és cukorral. A friss citromos íz különlegessé teszi ezt a változatot.
- Csokoládés-málnás: Olvasztott étcsokoládét keverj össze málnalekvárral, és már kész is az édes, de nem túl nehéz töltelék.
Gyakori hibák elkerülése
- Repedezés: A gluténmentes bejgli hajlamos lehet repedezni, de ez megelőzhető, ha a tészta megfelelően puha és kellő nedvességtartalommal rendelkezik.
- Szárazság: Az omlós textúra érdekében ne spórolj a vajjal a tészta készítésekor.
- Sülési idő: Mivel a gluténmentes tészta érzékenyebb, érdemes alacsonyabb hőfokon, lassabban sütni, hogy ne égjen meg a kéreg, miközben belül nyers marad.
Egy bevált gluténmentes bejgli recept
Hozzávalók:
- 250 g gluténmentes lisztkeverék
- 100 g vaj (hideg, kockázva)
- 50 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 100 ml tej (növényi tej is megfelel)
- 1 tk xantángumi
- Csipetnyi só
Elkészítés:
- Morzsold össze a vajat a liszttel, majd add hozzá a porcukrot, sót és xantángumit.
- Add hozzá a tojás sárgáját és apránként a tejet, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.
- Pihentesd a tésztát legalább 30 percig hűtőben.
- Nyújtsd ki a tésztát, kend meg a töltelékkel, majd tekerd fel.
- Süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses módban 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha még nem próbáltad a gluténmentes bejglit készíteni, adj neki egy esélyt, és garantáltan a család kedvencévé válik!