Medhusa

Hogyan készíts gluténmentes bejglit?

A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek a klasszikus bejgli nélkül, de mi a helyzet azokkal, akik gluténérzékenyek? Szerencsére ma már léteznek olyan receptek és praktikák, amelyekkel elkészíthető egy finom és omlós gluténmentes bejgli. Ebben a cikkben minden szükséges információt megosztunk, hogy neked is sikerüljön.

Gluténmentes lisztek: Az alapok

A gluténmentes bejgli kulcsa a megfelelő liszt kiválasztása. A hagyományos búzaliszt helyett olyan alternatívákat érdemes használni, mint a zabliszt, rizsliszt, mandulaliszt, vagy hajdinaliszt. A legjobb állag és íz elérése érdekében érdemes ötvözni őket.

 

A mi javaslatunk a következő lisztkeverék:

  • 50% zabpehelyliszt (megadja a tészta alapvető szerkezetét, biztosítja a rostokat)
  • 30% rizsliszt (jó kötőképesség, segít a tésztа rugalmasságában)
  • 15% mandulaliszt (lágyabbá teszi a tésztát, extra fehérjetartalom)
  • 5% kukoricakeményítő (javítja a textúrát, segít a nedvesség megtartásában)

 

Szükséges alapanyagok:

  • Gluténmentes lisztkeverék
  • Kukoricakeményítő
  • Édesítőszer vagy porcukor
  • Friss élesztő
  • Langyos tej
  • Vaj
  • Tojás
  • Töltelethez: darált dió, mák, cukor, méz

 

Extra tippek:

  • Mindig adj hozzá 1-2 tk xantán gumit

A glutén hiánya miatt a tészta nem lesz olyan rugalmas, mint a hagyományos bejglié. Azonban a xantángumi vagy psyllium rost hozzáadásával javíthatsz az állagán.

 

  • Használj friss élesztőt
  • A tésztát hosszabban kell pihentetni (gyúrás után kb. 30-40 percig, hűtőben, letakarva)

 

Töltelék

A mákos és diós bejgli klasszikus kedvenc, és szerencsére ezek a töltelékek már alapból gluténmentesek.

Ha valami mást is kipróbálnál, a gesztenyés vagy gyümölcsös töltelék remek alternatíva lehet. A töltelék elkészítésénél arra ügyelj, hogy ne legyen túl folyós, mivel ez a tészta állagát befolyásolhatja.

 

Különleges töltelék ötletek:

  • Aszalt szilvás-diós: Darált diót keverj össze apróra vágott aszalt szilvával és egy kevés narancshéjjal. Ízlés szerint adj hozzá mézet vagy barnacukrot a tökéletes ízharmóniáért.
  • Mandulás-marcipános: Finomra darált mandulát keverj össze marcipánnal és egy kis rumaromával. Ez a töltelék krémes és gazdag ízvilágot kölcsönöz a bejglinek.
  • Pisztáciás-citromos: Aprított pisztáciát keverj össze egy kevés citromhéjjal és cukorral. A friss citromos íz különlegessé teszi ezt a változatot.
  • Csokoládés-málnás: Olvasztott étcsokoládét keverj össze málnalekvárral, és már kész is az édes, de nem túl nehéz töltelék.

 

Gyakori hibák elkerülése

  • Repedezés: A gluténmentes bejgli hajlamos lehet repedezni, de ez megelőzhető, ha a tészta megfelelően puha és kellő nedvességtartalommal rendelkezik.
  • Szárazság: Az omlós textúra érdekében ne spórolj a vajjal a tészta készítésekor.
  • Sülési idő: Mivel a gluténmentes tészta érzékenyebb, érdemes alacsonyabb hőfokon, lassabban sütni, hogy ne égjen meg a kéreg, miközben belül nyers marad.

 

Egy bevált gluténmentes bejgli recept

Hozzávalók:

  • 250 g gluténmentes lisztkeverék
  • 100 g vaj (hideg, kockázva)
  • 50 g porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 100 ml tej (növényi tej is megfelel)
  • 1 tk xantángumi
  • Csipetnyi só

 

Elkészítés:

  1. Morzsold össze a vajat a liszttel, majd add hozzá a porcukrot, sót és xantángumit.
  2. Add hozzá a tojás sárgáját és apránként a tejet, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.
  3. Pihentesd a tésztát legalább 30 percig hűtőben.
  4. Nyújtsd ki a tésztát, kend meg a töltelékkel, majd tekerd fel.
  1. Süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses módban 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz.

 

Ha még nem próbáltad a gluténmentes bejglit készíteni, adj neki egy esélyt, és garantáltan a család kedvencévé válik!

Együttműködő partnerek
100 Éves PatikaEmusCeralbin