Az adventi időszak, különösen a karácsonyi ünnepi asztal, nem a diétázásról szól. Azonban bizonyos esetekben egyrészt nincs választás (intolerancia vagy allergia esetén), másrészt ekkor is meg lehet találni, vagy épp el lehet készíteni egészségesebb alternatívákat. És ha emiatt még a finom ízről sem kell lemondani, igazi win-win helyzet.
Megosztunk most Veled egy ínycsiklandó gluténmentes mézeskalács receptet, hogy gluténérzékenykor se kelljen lemondanod erről a tipikusan ünnepi nasiról.
Mézeskalács tészta
Hozzávalók
Elkészítés
Egy nagy tálban keverd össze a zabpehelylisztet, barnacukrot, szódabikarbónát, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget és a sót. Egy másik tálban keverd össze a mézet, olvasztott vajat és a tojást, majd add hozzá a száraz keverékhez. Dolgozd össze, amíg homogén tésztát nem kapsz.
Takard le a tésztát, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebben kezelhető legyen.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra. Használj különböző mézeskalácsformákat a kívánt alakok kiszaggatásához.
Helyezd a kiszaggatott mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd őket 8-10 percig, vagy amíg aranybarna színűek nem lesznek.
Hagyd a mézeskalácsokat a tepsiben pár percig hűlni, majd tedd őket rácsra, amíg teljesen ki nem hűlnek.
Extra tipp
A zabpehelyliszt textúrája miatt a tészta kevésbé rugalmas, mint a hagyományos mézeskalácsé, ezért óvatosan bánj vele, különösen formázáskor, sütéskor.
Mézeskalács cukormáz
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a porcukrot és a tojásfehérjét. Add hozzá a vaníliaaromát. Keverd az egészet elektromos kézi mixerrel közepes sebességen, amíg a máz fényes és sűrű nem lesz. Körülbelül 5-7 percig tart ez.
Ha színes mázat szeretnél, oszd szét a mázat kisebb tálakba, és adj hozzájuk élelmiszer-színezéket. Keverd jól össze, hogy egyenletes színt kapj.
A máz felvitelére a mézeskalácsokra használj habzsákot, vagy akár egy egyszerű műanyag zacskót, aminek egy vastagabb tűvel kiszúrod a végét.
Legyél kreatív, díszíts-formázz kedvedre!
Hagyd a díszített mézeskalácsokat szobahőmérsékleten száradni, amíg a máz megkeményedik. Ez általában 1-2 órát vesz igénybe.
Extra tipp:
Ha biztosra mennél, vagy csak nem vagy egy konyhatündér, próbáld ki a MEDhUSA Great! gluténmentes mézeskalácsízű kekszet!
Ez az egészséges snack nem tartalmaz glutént, cukormentes, rostban gazdag, ráadásul a különböző főszereknek és szárított narancshéjnak köszönhetően egy igazi téli, meleg ízélményt biztosít.
Látogass el weboldalunkra további gluténmentes termékekért, receptekért!