Medhusa

Hogyan készíts gluténmentes mézeskalácsot?

Megmutatjuk, hogyan készíthetsz finom és egészséges mézeskalácsot gluténmentesen, lépésről lépésre.

Az adventi időszak, különösen a karácsonyi ünnepi asztal, nem a diétázásról szól. Azonban bizonyos esetekben egyrészt nincs választás (intolerancia vagy allergia esetén), másrészt ekkor is meg lehet találni, vagy épp el lehet készíteni egészségesebb alternatívákat. És ha emiatt még a finom ízről sem kell lemondani, igazi win-win helyzet.

 

Megosztunk most Veled egy ínycsiklandó gluténmentes mézeskalács receptet, hogy gluténérzékenykor se kelljen lemondanod erről a tipikusan ünnepi nasiról.

 

Mézeskalács tészta

Hozzávalók

  • 3 csésze garantáltan gluténmentes zabpehelyliszt
  • 1/2 csésze barnacukor
  • 1/2 csésze méz
  • 1/2 csésze vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál só

 

Elkészítés

  • Tészta készítése

Egy nagy tálban keverd össze a zabpehelylisztet, barnacukrot, szódabikarbónát, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget és a sót. Egy másik tálban keverd össze a mézet, olvasztott vajat és a tojást, majd add hozzá a száraz keverékhez. Dolgozd össze, amíg homogén tésztát nem kapsz.

  • Pihentetés

Takard le a tésztát, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebben kezelhető legyen.

  • Sütő előkészítése

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

  • Formázás

Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra. Használj különböző mézeskalácsformákat a kívánt alakok kiszaggatásához.

  • Sütés

Helyezd a kiszaggatott mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd őket 8-10 percig, vagy amíg aranybarna színűek nem lesznek.

  • Hűtés

Hagyd a mézeskalácsokat a tepsiben pár percig hűlni, majd tedd őket rácsra, amíg teljesen ki nem hűlnek.

 

Extra tipp

A zabpehelyliszt textúrája miatt a tészta kevésbé rugalmas, mint a hagyományos mézeskalácsé, ezért óvatosan bánj vele, különösen formázáskor, sütéskor.

 

Mézeskalács cukormáz

Hozzávalók:

  • 1 csésze porcukor
  • 2-3 evőkanál tojásfehérje (körülbelül 1 nagy tojás fehérje)
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma
  • Élelmiszer-színezék (opcionális)

 

Elkészítés:

  1. Máz készítése

Egy tálban keverd össze a porcukrot és a tojásfehérjét. Add hozzá a vaníliaaromát. Keverd az egészet elektromos kézi mixerrel közepes sebességen, amíg a máz fényes és sűrű nem lesz. Körülbelül 5-7 percig tart ez.

  1. Színezés

Ha színes mázat szeretnél, oszd szét a mázat kisebb tálakba, és adj hozzájuk élelmiszer-színezéket. Keverd jól össze, hogy egyenletes színt kapj.

  1. Díszítés

A máz felvitelére a mézeskalácsokra használj habzsákot, vagy akár egy egyszerű műanyag zacskót, aminek egy vastagabb tűvel kiszúrod a végét.

Legyél kreatív, díszíts-formázz kedvedre!

  1. Szárítás

Hagyd a díszített mézeskalácsokat szobahőmérsékleten száradni, amíg a máz megkeményedik. Ez általában 1-2 órát vesz igénybe.

 

Extra tipp:

  • A cukormáz állaga kulcsfontosságú. Ha túl folyós, nem fog megfelelően megtapadni a mézeskalácson, ekkor keverj bele több porcukrot. Ha túl sűrű, nehéz lesz vele dolgozni, adj hozzá egy kevés tojásfehérjét.
  • Adj a mázhoz pár csepp citromlevet, hogy igazán fényes végeredményt kapj.

 

Gluténmentes mézi keksz

 

Ha biztosra mennél, vagy csak nem vagy egy konyhatündér, próbáld ki a MEDhUSA Great! gluténmentes mézeskalácsízű kekszet!

Ez az egészséges snack nem tartalmaz glutént, cukormentes, rostban gazdag, ráadásul a különböző főszereknek és szárított narancshéjnak köszönhetően egy igazi téli, meleg ízélményt biztosít.

 

Látogass el weboldalunkra további gluténmentes termékekért, receptekért!

Együttműködő partnerek
100 Éves PatikaEmusCeralbin