Van-e tapasztalat a fejlődés kapcsán ezzel az étkezéssel?
Az autizmus alapvetően a központi idegrendszer, az-az az agy betegsége.
De az is tény, hogy a bélben lévő baktériumflóra hatással van az idegrendszerre.
A finomított cukor a glutén, és a tej elhagyásával együtt járhat, hogy jobb glikémiás indexű ételeket esznek, így kisebb a vércukorszint ingadozás, ez a magasabb a rosttartalomnak köszönhető.
Nyugodtabb mindennapokról számolnak be az anyukák, hosszabb idejű a koncentráció. Bél-idegrendszer kapcsolata sokrétű, a kevés rost mellett egy rossz étkezés során a gyakori székrekedés oka lehet a stresszre adott reakció is.
Nagyon fontos a megfelelő étrendkiegészítő, probiotikum, halolaj, szelén, vas és D- vitamin.
Van-e összefüggés a viselkedésproblémák, düh kezelési nehézségek és a között, hogy a gyerek kiskora óta nem eszik zöldséget és gyümölcsöt?
Önmagában a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hiánya nem lehet oka az idegrendszer meggyengülésének.
Megfelelő étkezéssel és étrendkiegészítőkkel pótolhatóak a vitaminok és rostok, így nem alakulnak ki hiány állapotok.
Indokolt esetben alkalmazható lehet a tápszerek kontrollált adása természetesen szakember felügyelete mellett.
Milyen tapasztalat van azon személyekről, akik követik a diétát? Gyerekek is étkezhetnek így?
A Kazein (Tejfehérje), a glutén (Búzafehérje sikér) (Bomlástermékének agyat ködösítő, függőséget okozó hatásával magyarázható), hogyha elhagyjuk, akkor csökken az ingerlékenység, javul a koncentráció, érdeklődőbbek a gyerekek.
A gyulladás is csökkenhet a diéta kapcsán (tej elhagyása), kialakítható a megfelelő bélflóra.
Sajnos a diéta nem gyógyít, ahogyan a szemüveg sem gyógyítja meg a szemünket, de látunk és nem szorulunk ki a jól látók közül.
A probiotikum és az étrendkiegészítők jól támogatják a diétát.
Gyerekek kapcsán ezzel az étrenddel nem veszünk el tőlük elemi tápanyagot csak a megfelelő alternatívát alkalmazzuk.
Mi a legnagyobb rizikó a gyerekek illetve az anyukák étkezésében?
Véleményem szerint a legalapvetőbb problémát a várandósság ideje alatt is a feldolgozott élelmiszerek okozzák.
-Mert túl kevés bennük a rost, amik az emésztést és a vércukorszintet is befolyásolják.
- Túl sok a transzzsír, pl mélyhűtött ételek, sültkrumpli
-Magas a fruktóztartalmuk
-Túl sok a só, ami magasvérnyomást és szívbetegséget okozhat
-Kevés bennük a vitamin és ásványianyag
-A hiányos táplálkozás mellett fontosak lennének az étrendkiegészítők, pl Probiotikum (Az Anya mikrobiomja megváltozik a terhesség alatt.)
-Vashiány
-Túlzott édesítőszerek fogyasztása (Aspartam kerülése)
-Folsav (22. hétig alapvetően ajánlott)
-Omega3 a megfelelő keringés miatt