Medhusa

Kérdezd a szakértőt! - Az ADHD, autizmus és a mentes diéta összefüggései

Új rovatunkban Tóth Judit táplálkozás- és életmódtanácsadással is foglalkozó gyógyszerkiadó szakasszisztens válaszol a közösségi oldalainkon feltett kérdéseitekre.

 

Van-e tapasztalat a fejlődés kapcsán ezzel az étkezéssel? 

Az autizmus alapvetően a központi idegrendszer, az-az  az agy betegsége.

De az is tény, hogy a bélben lévő baktériumflóra hatással van az idegrendszerre.

A finomított cukor a glutén, és a tej elhagyásával együtt járhat, hogy jobb glikémiás indexű ételeket esznek, így kisebb a vércukorszint ingadozás, ez a magasabb a rosttartalomnak köszönhető.

Nyugodtabb mindennapokról számolnak be az anyukák, hosszabb idejű a koncentráció. Bél-idegrendszer kapcsolata sokrétű, a kevés rost mellett egy rossz étkezés során a gyakori székrekedés oka lehet a stresszre adott reakció is.

Nagyon fontos a megfelelő étrendkiegészítő, probiotikum, halolaj, szelén, vas és D- vitamin.

 

Van-e összefüggés a viselkedésproblémák, düh kezelési nehézségek és a között, hogy a gyerek kiskora óta nem eszik zöldséget és gyümölcsöt? 

Önmagában a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hiánya nem lehet oka az idegrendszer meggyengülésének.

Megfelelő étkezéssel és étrendkiegészítőkkel pótolhatóak a vitaminok és rostok, így nem alakulnak ki hiány állapotok.

Indokolt esetben alkalmazható lehet a tápszerek kontrollált adása természetesen szakember felügyelete mellett.

 

Milyen tapasztalat van azon személyekről, akik követik a diétát? Gyerekek is étkezhetnek így?

A Kazein (Tejfehérje), a glutén (Búzafehérje sikér) (Bomlástermékének agyat ködösítő, függőséget okozó hatásával magyarázható), hogyha elhagyjuk, akkor csökken az ingerlékenység, javul a koncentráció, érdeklődőbbek a gyerekek.

A gyulladás is csökkenhet a diéta kapcsán (tej elhagyása), kialakítható a megfelelő bélflóra.

Sajnos a diéta nem gyógyít, ahogyan a szemüveg sem gyógyítja meg a szemünket, de látunk és nem szorulunk ki a jól látók közül.

A probiotikum és az étrendkiegészítők jól támogatják a diétát.

Gyerekek kapcsán ezzel az étrenddel nem veszünk el tőlük elemi tápanyagot csak a megfelelő alternatívát alkalmazzuk.

 

Mi a legnagyobb rizikó a gyerekek illetve az anyukák étkezésében? 

Véleményem szerint a legalapvetőbb problémát a várandósság ideje alatt is a feldolgozott élelmiszerek okozzák.

-Mert túl kevés bennük a rost, amik az emésztést és a vércukorszintet is befolyásolják.

- Túl sok a transzzsír, pl mélyhűtött ételek, sültkrumpli

-Magas a fruktóztartalmuk

-Túl sok a só, ami magasvérnyomást és szívbetegséget okozhat

-Kevés bennük a vitamin és ásványianyag

-A hiányos táplálkozás mellett fontosak lennének az étrendkiegészítők, pl Probiotikum (Az Anya mikrobiomja megváltozik a terhesség alatt.)

-Vashiány

-Túlzott édesítőszerek fogyasztása (Aspartam kerülése)

-Folsav (22. hétig alapvetően ajánlott)

-Omega3 a megfelelő keringés miatt

Együttműködő partnerek
100 Éves PatikaEmusCeralbin